Posiadanie diety bogatej w niezbędne witaminy pomaga zachować zdrowie, energię i możliwość funkcjonowania na optymalnym poziomie. Witamina B12, niacyna, kwas pantotenowy i ryboflawina to tylko niektóre z witamin, których potrzebuje Twój organizm.
Witamina B12
Uzyskanie wystarczającej ilości witaminy B12 w diecie jest ważne dla zachowania zdrowia. W rzeczywistości, witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Możesz uzyskać witaminę B12 w żywności, w suplementach diety i lekach na receptę.
Witamina B12 jest również zaangażowana w produkcję energii. Jest również niezbędna do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który reguluje nastrój.
Witamina B12 jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek. Pomaga również utrzymać zdrowie skóry, włosów i kości. Może również pomóc w zapobieganiu utracie pamięci i demencji.
Witamina B12 jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która jest naturalnie obecna w niektórych pokarmach – informacja ta pochodzi z serwisu Blog Uroda Online. Jest również dodawana do żywności wzbogaconej. Zazwyczaj jest dobrze wchłaniana. Jednak niektórzy ludzie mogą mieć problemy z wchłanianiem witaminy B12 z pożywienia z powodu zaburzeń trawienia. Na przykład, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia lub operacje jelit mogą negatywnie wpływać na przewód pokarmowy. Leki takie jak inhibitory pompy protonowej, H2-blokery i chloramfenikol mogą również wpływać na przewód pokarmowy.
Osoby z niedoborem witaminy B12 mogą doświadczyć wielu skutków ubocznych. Te skutki uboczne obejmują zmęczenie, niewyraźne widzenie, utratę pamięci i inne problemy neurologiczne. Ponadto, niedobór witaminy B12 może być związany z innymi rodzajami anemii. W rzeczywistości, jedno badanie wykazało, że osoby, które miały niskie stężenie witaminy B12 w surowicy i wysoki poziom kwasu foliowego były dwukrotnie bardziej narażone na zaburzenia poznawcze.
Stosowanie suplementów witaminy B12 może spowolnić spadek umysłowy u starszych dorosłych z demencją. W badaniach nie stwierdzono jednak związku między stosowaniem suplementów witaminy B12 a zapobieganiem chorobom sercowo-naczyniowym (CVD) lub śmierci z powodu CVD. Ponadto suplementacja witaminą B12 nie poprawiła funkcji poznawczych u starszych osób dorosłych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi lub chorobą Alzheimera.
Biotyna
Niedobór biotyny może prowadzić do problemów takich jak cukrzyca, zmęczenie i problemy z tarczycą. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu.
Biotyna jest witaminą z grupy B, która odgrywa kluczową rolę w regulacji metabolizmu organizmu. Wpływa również na aktywność neuroprzekaźników. Biotyna jest niezbędna do produkcji energii i naprawy uszkodzonych tkanek. Pomaga również utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi.
Biotyna pomaga również w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Wspomaga również syntezę kwasów tłuszczowych i niektórych aminokwasów. Biotyna wspiera również prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i nadnerczy. Wspiera produkcję insuliny, hormonu, który jest kluczowy dla kontroli cukru we krwi.
Wykazano, że biotyna jest pomocna w obniżaniu poziomu cholesterolu. Wysoki poziom LDL (złego) cholesterolu może powodować choroby serca. Spadek cholesterolu LDL został zaobserwowany w kilku badaniach.
Biotyna jest niezbędna do utrzymania zdrowej skóry. Jest ona często zawarta w produktach do pielęgnacji skóry i jest stosowana w celu poprawy zdrowia włosów.
Biotyna jest często spotykana w multiwitaminach i suplementach. Można ją również znaleźć w orzechach i nasionach. Jest również obecny w żywności, takiej jak banany i awokado. Jest również obecna w niektórych pokarmach, które zawierają surowe białka jaj.
Ilość biotyny, którą musisz spożywać, zależy od kilku czynników. Należy również skonsultować się z pracownikiem służby zdrowia, aby określić swoje dokładne potrzeby.
Zalecane dzienne spożycie (RDA) biotyny wynosi 3 mg. Jednak możesz potrzebować więcej lub mniej w zależności od stanu zdrowia i wieku. Ważne jest również, aby powiedzieć lekarzowi o wszystkich suplementach, które przyjmujesz.
Niedobór biotyny nie jest powszechny, ale stanowi ryzyko. Niedobór tej witaminy może powodować problemy z tarczycą i nadnerczami. Może również prowadzić do wysokiego poziomu cukru we krwi.
Ryboflawina
Wśród witamin, ryboflawina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odgrywa ważną rolę w przekształcaniu makroskładników w energię. Ponadto pomaga w detoksykacji wątroby. Co więcej, wspiera zdrowy układ odpornościowy.
Ryboflawina znajduje się w mięsie, rybach, drobiu, mleku i serze. Jest również obecna w jajkach, orzechach i zielonych warzywach. Pokarmy zawierające niskotłuszczowy nabiał są dobrym źródłem ryboflawiny.
Niedobór ryboflawiny może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym obniżonego poziomu tlenu w organizmie. Może również wpływać na układ odpornościowy. Wiadomo również, że pomaga zapobiegać niektórym nowotworom. Ponadto może mieć działanie neuroprotekcyjne w migrenowych bólach głowy. Może również pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom DNA przez czynniki powodujące raka.
Ważne jest również, aby zauważyć, że niedobór ryboflawiny jest rzadki. W Stanach Zjednoczonych diagnozuje się go tylko w niewielkiej liczbie przypadków. Często jednak wiąże się z innymi niedoborami witamin.
Niektóre badania wykazały, że niedobór ryboflawiny może prowadzić do chorób serca i innych problemów. W badaniach na zwierzętach stwierdzono, że niektóre nowotwory rozwijają się z niedoboru ryboflawiny. Jednak badania te nie były w stanie określić, czy niedobór ten jest spowodowany przez samą ryboflawinę, czy też przez inne czynniki.
Niedobór ryboflawiny został również powiązany z migrenowymi bólami głowy. Niektóre badania sugerują, że ryboflawina może być dobrym lekiem na migrenowe bóle głowy. Może być również przydatna dla dzieci. Jednak jeśli rozważasz suplement dla swojego dziecka, powinieneś skonsultować się z pediatrą. Należy również sprawdzić etykietę, aby upewnić się, że nie ma interakcji z lekami.
Zdrowa dieta powinna zawierać szeroką gamę owoców, warzyw i pokarmów białkowych. Kilka z pokarmów, które zawierają dużo ryboflawiny to migdały, ser, jajka, kurczak, wołowina i pełne ziarna.
Niacyna
niacyna jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która odgrywa rolę w trawieniu organizmu, krążeniu i funkcjonowaniu wątroby. Znajduje się w żywności, w tym w mięsie, drobiu, rybach i roślinach strączkowych. Jest również przyjmowana doustnie na różne dolegliwości, takie jak wysoki poziom cholesterolu, zawroty głowy i przewlekły zespół mózgowy.
W badaniu nad wpływem niacyny na mózg, szczury z udarem niedokrwiennym rosły nowe naczynia krwionośne w ich mózgach. Niacyna może być również pomocna w leczeniu pacjentów z nowotworami.
Niacyna jest metabolizowana do nikotynamidu, który jest wykorzystywany w organizmie do tworzenia białek. Niacyna jest rodzajem witaminy B3 i jest powszechnie przyjmowana doustnie. Może być korzystną witaminą dla osób, które mają raka, ponieważ może pomóc zmniejszyć nasilenie niektórych objawów.
Wykazano również, że niacyna poprawia poziom tłuszczu we krwi u pacjentów z HIV/AIDS. Jest również przyjmowana doustnie w leczeniu choroby Alzheimera i schizofrenii. Ponadto jest przyjmowana doustnie w przypadku dysfunkcji nerek i wysokiego ciśnienia krwi. Jest również przyjmowany doustnie, aby zapobiec pozytywnym wynikom badań moczu na obecność narkotyków u osób, które używają nielegalnych narkotyków.
Przyjmowanie dużych dawek niacyny może powodować problemy z wątrobą. Z tego powodu osoby, które przyjmują duże dawki niacyny, powinny przed jej zażyciem skonsultować się z lekarzem. Może ona również zaburzać kontrolę stężenia glukozy we krwi.
Osoby, które mają raka mogą odnieść korzyści z przyjmowania witaminy B3. Może ona zmniejszyć nasilenie niektórych objawów, w tym swędzenia, suchości i drętwienia.
Ponadto niacyna może pomóc w zapobieganiu atakom serca. Nie ma jednak badań wskazujących, że zapobiega ona śmierci lub zmniejsza ryzyko udaru.
W niedawnym badaniu stwierdzono, że niacyna przyjmowana doustnie może pomóc obniżyć poziom fosforanów we krwi u osób ze schyłkową chorobą nerek. Stwierdzono również, że wysoka suplementacja niacyny zmniejsza stężenie wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu.
Kwas pantotenowy
Wśród wielu witamin, kwas pantotenowy (witamina B5) jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Ta witamina jest wymagana do metabolizowania acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który jest krytyczny dla rozumowania i zdolności poznawczych. Jest również niezbędna dla zdrowej skóry, oczu i wątroby.
Kwas pantotenowy jest rozpuszczalną w wodzie witaminą B występującą w wielu pokarmach. Pokarmy, które zawierają duże ilości kwasu pantotenowego to fasola, ryby, mięso, drób, jaja i warzywa. Jest on używany do syntezy acetylocholiny i koenzymu A (CoA), głównej cząsteczki, która pomaga organizmowi rozkładać tłuszcze.
Ponadto kwas pantotenowy pomaga organizmowi rozkładać białka i węglowodany. Jest również ważny w tworzeniu hormonów reagujących na stres. Witamina ta jest również wykorzystywana do tworzenia białka nośnika acylowego, które bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych. Jest również wykorzystywana w produkcji czerwonych krwinek.
Kwas pantotenowy jest wytwarzany przez florę jelitową. Komórki jelitowe przekształcają również CoA do wolnego kwasu pantotenowego. Oprócz komórek jelitowych, inne rodzaje komórek w organizmie również produkują kwas pantotenowy. Należą do nich między innymi nadnercza. Ponadto bakterie w okrężnicy mogą również produkować kwas pantotenowy.
Kwas pantotenowy odgrywa kluczową rolę w przekształcaniu cholesterolu w hormony reagujące na stres, a także bierze udział w rozkładzie tłuszczów. Ponadto pomaga organizmowi w produkcji czerwonych krwinek, komórek odpornościowych i tworzeniu przeciwciał. Oprócz tych funkcji jest również niezbędny do wzrostu.
Pomimo znaczenia kwasu pantotenowego, badania nad wpływem suplementacji kwasem pantotenowym są ograniczone. Zgłaszano szereg skutków ubocznych, w tym ból głowy, niepokój, zmęczenie i drażliwość. Inne potencjalne skutki uboczne to siwe włosy, problemy skórne i alergie.
Ważne jest, aby uzyskać wystarczającą ilość kwasu pantotenowego, aby zapobiec niedoborom witamin. Ważne jest również, aby jeść zdrową dietę, aby zapewnić sobie witaminy i minerały, których potrzebujesz.