Dbanie o zdrowie w domu

Niezależnie od tego, czy jesteś osobą, która chce poprawić swoją dietę, czy też dostawcą usług zdrowotnych, który chce zapewnić lepsze odżywianie pacjentom, rola dietetyka w przejściu na zdrowe odżywianie jest ważna. Oprócz możliwości udzielenia wskazówek na temat tego, jakie pokarmy należy jeść i jak je jeść, dietetyk może również pomóc w opracowaniu planu żywienia dla pacjentów.

Zarządzanie wielkością porcji

Zarządzanie wielkością porcji to świetny sposób na zapewnienie sobie zdrowej diety. Wiele osób ma problemy z oceną ilości jedzenia, którą powinni zjeść. Istnieje wiele sposobów, aby nauczyć się oceniać odpowiednie rozmiary porcji. Niezależnie od tego, czy próbujesz schudnąć, przytyć, czy utrzymać wagę, kontrolowanie wielkości porcji może pomóc w osiągnięciu celów.

Dietetyk może udzielić porady, jak zarządzać wielkością porcji. Może on również pomóc Ci zbudować zdrową dietę poprzez zapewnienie Ci różnorodnych wyborów żywieniowych. Pamiętając, że wielkości porcji różnią się w zależności od żywności, ważne jest, aby nauczyć się prawidłowej wielkości dla jedzenia, które spożywasz. Ponadto, porcje w restauracjach mogą być większe niż w domu. Ponadto jedzenie na mieście może być okazją do wybierania żywności, która jest zdrowa.

Wielkość porcji jest zazwyczaj określana przez wspólne miary, takie jak uncje, kubki lub plastry. Wielkość porcji może również zależeć od rodzaju żywności lub zaleceń dietetycznych. Jeśli nie jesteś pewien, czy otrzymujesz odpowiednią ilość jedzenia, zawsze powinieneś sprawdzić etykietę Nutrition Facts na produktach spożywczych. Należy również sprawdzić etykietę dla ukrytych kalorii i sodu.

Jeśli obawiasz się, że Twoje porcje są zbyt duże, możesz rozważyć użycie mniejszego talerza lub miski. Te mniejsze naczynia mogą pomóc Ci kontrolować wielkość porcji i zapobiec przejadaniu się. Używanie małych misek i talerzy może również pomóc Ci szybciej poczuć się pełnym.

Kiedy pilnujesz swojej diety, możesz jeść więcej niż myślisz. Jeśli chcesz schudnąć, dietetyk może pomóc Ci określić prawidłowe spożycie kalorii. Powolne jedzenie może pomóc zmniejszyć apetyt i zachęcić do jedzenia mniejszej ilości jedzenia.

Kontrola porcji może być również stosowana do pomocy w zarządzaniu poziomem cukru we krwi. Jeśli masz cukrzycę, możesz potrzebować jeść mniejsze porcje. Powolne jedzenie może również pomóc Ci cieszyć się jedzeniem. Jest to szczególnie ważne, gdy jesz poza domem.

Dotychczasowe sukcesy w tworzeniu i wdrażaniu polityki żywieniowej

Opracowanie i wdrożenie udanego programu żywienia w szkołach było priorytetem dla rządów na całym świecie. Jednak istnieje wiele problemów, z którymi należy się zmierzyć. Największym z nich jest brak bezpieczeństwa żywnościowego. W związku z tym istnieje potrzeba lepszej integracji systemów żywnościowych i zdrowotnych.

Dobrze zaprojektowany program będzie zawierał również kompleksowy komponent edukacji żywieniowej, który zawiera właściwą mieszankę informacji żywieniowych i zasięg do trudno dostępnych społeczności. Dobrze wyszkolona siła robocza jest niezbędna. Food literacy jest również krytyczna umiejętność mieć w obszarach, gdzie pakowane żywności i niezdrowej diety są powszechne.

Światowa Organizacja Zdrowia opracowała globalną strategię dotyczącą diety, aktywności fizycznej i zdrowia. Zaleca ona, aby rządy podawały wszystkim dorosłym w wieku siedmiu lat i starszym wytyczne żywieniowe oparte na żywności (FBDG). FBDG jest narzędziem, które doradza interwencje międzysektorowe. Ma również na celu promowanie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, co ma na celu zmniejszenie obciążenia chorobami niezakaźnymi (NCDs) i poprawę zdrowia całej populacji. Wytyczne zostały opracowane we współpracy z grupą multidyscyplinarną i zostały wprowadzone w RPA. Od tego czasu została wdrożona w kilku innych krajach. Została również poparta przez Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe.

Inne kluczowe składniki udanych programów żywienia w szkołach obejmują dobrze zaprojektowane polityki i programy, odpowiednie szkolenie pracowników i aktywne zaangażowanie rodziców. Chociaż program żywieniowy w szkole jest godnym przedsięwzięciem, ważne jest, aby pamiętać, że jest to tylko jeden składnik kompleksowego planu żywienia. Pomocne jest również uwzględnienie innych czynników, takich jak dostępność pożywnych pokarmów i właściwa edukacja żywieniowa.

Kompleksowa ocena programów żywieniowych powinna dążyć do opracowania ram opartych na dowodach. Zapewni to ramy do mapowania różnych ścieżek wpływu programu i zapewni punkt odniesienia dla różnych komponentów programu. Może to również służyć jako repozytorium odpowiedniej literatury i narzędzie do kierowania realizacją programu. Dzięki temu różne programy danego kraju będą mogły maksymalnie wykorzystać swoje zasoby, zapewniając jednocześnie priorytetowe traktowanie najbardziej obiecujących rozwiązań.

Zmiana ukierunkowania dietetyków w przejściu na zdrowe odżywianie

Zmiana ukierunkowania dietetyków w przejściu na zdrowe odżywianie jest zadaniem co najmniej zniechęcającym. Aby uczynić go nieco bardziej interesującym, wiele zainteresowanych stron musi stanąć na wysokości zadania. Wśród nich, rząd, środowiska akademickie i przedsiębiorstwa wszystkich rozmiarów mają rolę do odegrania. Korzyści zdrowotne wynikające z dobrze zaplanowanej diety są dobrze znane. Podobnie, pracodawcy mają obowiązek wdrożenia strategii organizacyjnych w celu zachęcenia pracowników do spożywania zdrowszej żywności. Dobrze zaplanowana dieta, wraz z ćwiczeniami, może zmniejszyć zwolnienia lekarskie i absencję pracowników, a także zwiększyć wydajność. Aby skłonić pracowników do kupowania zdrowszej żywności, pracodawcy mogą zapewnić wiele zdrowych alternatywnych produktów spożywczych, takich jak świeże owoce i warzywa. Wyżej wymienione korzyści mogą być wzmocnione przez wykorzystanie reklam telewizyjnych, kuponów i innych inicjatyw promocyjnych.

Etapy przejścia żywieniowego według SES

W całej historii kraje rozwinięte i rozwijające się przechodziły przez różne etapy przejścia żywieniowego. Etap ten odzwierciedla zmianę wzorców diety i aktywności fizycznej. Nie ma jednak dokładnej korelacji między etapem a rzeczywistymi trendami. Wynika to z faktu, że w grę wchodzi wiele czynników.

Model przejścia żywieniowego, opracowany przez Langa i Raynera, proponuje trzy nakładające się na siebie etapy. Te etapy są paleolitu etapie, nowoczesnym etapie rolnictwa, i ustępujące etap głodu. Każdy etap ma inne implikacje dla diety i składu ciała. Podczas etapu „paleolitu” przeciętny wzrost był znacznie mniejszy niż obecnie. W fazie „nowoczesnego” rolnictwa występowały epizodyczne okresy skrajnego niedoboru żywności. Faza ta wiązała się ze stresem żywieniowym, a po niej następował głód. Podczas ustępującej fazy głodu, dochody i bezpieczeństwo żywnościowe wzrosły.

Obecnie „wcześniejsze” etapy nadal charakteryzują niektóre subpopulacje o statusie społeczno-ekonomicznym (SES). Subpopulacje te obejmują osoby ubogie lub zamieszkujące obszary wiejskie. Transformacja ta została przyspieszona przez globalizację handlu. Spowodowała ona również urbanizację. Jednak nie każda urbanizacja spowodowała migrację pracowników do miast. Ponadto, wiele złożonych pociągnięć doprowadziło do wzrostu nieformalnych osiedli w miastach.

W krajach rozwijających się przemiany żywieniowe były napędzane przez modernizację rolnictwa. Ponadto globalizacja zwiększyła obrót żywnością przetworzoną w krajach o niskich dochodach. Zwiększyła również produkcję żywności przetworzonej w społecznościach lokalnych. Globalizacja przyczyniła się również do powstania dyskursów zdrowia publicznego świadomego wagi.

Dieta wielu niemowląt i przedszkolaków charakteryzuje się obecnie zwiększonym spożyciem kalorii, tłuszczu i cukru. Niektóre niemowlęta i przedszkolaki borykają się także z zahamowaniem wzrostu. Ta przemiana wiąże się również ze wzrostem chorób niezakaźnych. Choroby te związane są z siedzącym trybem życia.

Częstość występowania nadwagi/otyłości wzrasta w większości krajów. W niektórych krajach osiągnęła ona prawie połowę dorosłej populacji.

W fazie transformacji żywieniowej przewiduje się, że częstość występowania otyłości gwałtownie wzrośnie. Wśród dorosłych o niższym SES trend ten ma być znacznie większy. Przewiduje się również, że wzrośnie ona wśród kobiet.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *